Res-Drob podnosi standardy w hodowli kurczaków

© Cesar Machado – Shutterstock

 

Fundacja Alberta Schweitzera wita Res-Drob, pierwszego polskiego producenta mięsa drobiowego, wśród firm, które zobowiązały się spełnić standardy Europejskiej inicjatywy dla kurczaków (European Chicken Commitment). Przedsiębiorstwo z Podkarpacia wdroży kryteria inicjatywy we własnej działalności oraz u wszystkich swoich dostawców do 2026 roku. W ten sposób przyczyni się do trwałej poprawy standardów dobrostanowych w hodowli kurczaków.

„Cieszymy się z deklaracji firmy Res-Drob, która jest ważnym sygnałem dla całej branży. Mamy nadzieję, że to przekona również innych do przyłączenia się do naszej inicjatywy” – powiedziała Ewa Prokopiak, menedżerka ds. współpracy z biznesem z Fundacji Alberta Schweitzera. „Inicjatywa dla kurczaków brojlerów jest wspierana przez firmy z wszystkich sektorów w wielu krajach świata – producentów drobiu oraz branżę spożywczą i gastronomiczną. To pokazuje, że podnoszenie standardów dobrostanowych kurczaków hodowanych na mięso staje się realną zmianą. Teraz czas również na Polskę”. 

„Decyzja ta wpłynie na chów milionów sztuk drobiu. Kontynuujemy wdrażanie wysokich standardów ECC w zakresie poprawy dobrostanu zwierząt w całym łańcuchu dostaw. Niewątpliwie – jako jeden z największych zakładów produkcyjnych – wysłaliśmy jednoznaczny sygnał, w którym kierunku powinno rozwijać się Polskie drobiarstwo” – powiedział Marek Jurkiewicz, prezes firmy Res-Drob. 

Już około 440 firm na całym świecie wspiera tę inicjatywę

Na tę chwilę około 440 firm z USA i Europy zobowiązało się do podniesienia standardów dobrostanowych zwierząt zgodnie z Europejską inicjatywą dla kurczaków (Better Chicken Commitment w USA i UK). Należą do nich m.in. wielkie korporacje takie jak Nestlé, Unilever, Dr. Oetker, Kraft Heinz i Frosta, czołowe firmy cateringowe – Sodexo i Compass Group, a także Pizza Hut, Papa John’s, IKEA, sieć handlowa Carrefour oraz sklep frisco.pl. 

Europejska inicjatywa dla kurczaków została zainicjowana przez Fundację Alberta Schweitzera oraz prawie 30 innych organizacji pozarządowych z całej Europy. Określono w niej minimalne wymagania dotyczące hodowli brojlerów i opracowano szereg wymogów, które rozwiązują najpoważniejsze problemy związane z warunkami życia tych zwierząt.

Więcej przestrzeni, mniej cierpienia w hodowli

Jednym z najważniejszych kryteriów Europejskiej inicjatywy dla kurczaków jest likwidacja ras szybkorosnących, które powodują wiele problemów zdrowotnych u tych zwierząt i stosowanie wyłącznie tych ras, które wykazują się lepszym poziomem dobrostanu. Inicjatywa zakłada także zmniejszenie zagęszczenia hodowli i poprawę ogólnych warunków bytowych w kurnikach – dostęp do światła dziennego, poprawę jakości powietrza oraz dostęp do grzęd i podłoża do dziobania. Przed ubojem zwierzęta mają być ogłuszane w sposób bardziej skuteczny i mniej stresujący. Zgodność z normami musi być zapewniona przez niezależne kontrole.

Oficjalne zobowiązanie firmy Res-Drob

Więcej informacji na temat Europejskiej inicjatywy dla kurczaków

 

Podziel się

Back to top