Zwierzęta

Chów przemysłowy

Każdego roku w samej tylko Polsce w hodowlach przemysłowych żyje i jest zabijanych ponad miliard dwieście milionów zwierząt (1 miliard 264 miliony – dane za 2019 rok) – nie licząc ryb i skorupiaków. Tutaj zajrzymy za fasadę przemysłu rolniczego i pokażemy jak są hodowane tak zwane „zwierzęta gospodarskie”. Wszystkie informacje są oparte na naukowej wiedzy ekspertów oraz na literaturze fachowej.

Wspólne cechy chowu przemysłowego

Zanim dokładnie przedstawimy metody chowu różnych gatunków zwierząt, chcemy wspomnieć o wspólnych cechach wszystkich hodowli:

  • Większość zwierząt jest przymusowo »adaptowana« do hodowli. Mają odcinane lub skracane bez znieczulenia rogi, ogony, dzioby, zęby, jądra. Tutaj wyjątkiem są brojlery, ponieważ są zabijane w bardzo młodym wieku.
  • Ignorowane są podstawowe potrzeby zwierząt, a możliwość poruszania się jest poważnie ograniczona.
  • Aby utrzymać wydajność hodowli, regularnie podaje się zwierzętom antybiotyki, co stanowi również zagrożenie dla zdrowia ludzi.

Kliknij na obrazek, aby dowiedzieć się więcej o poszczególnych gatunkach zwierząt.

Więcej artykułów wkrótce.

Kurczaki brojlery

Kurczaki brojlery

Rocznie w Polsce zabija się ponad miliard dwieście milionów kurczaków. Na fermach przemysłowych sztucznie wyhodowane rasy skazane są na ogromne cierpienie.

Więcej ⇾

Podziel się

Back to top