Kolejna odsłona skandalu z kurczakami

Fundacja Alberta Schweitzera publikuje materiały ze śledztwa na fermach drobiu należących do hiszpańskiego dostawcy Lidla. Zarejestrowane obrazy do złudzenia przypominają zarówno wyniki opublikowanego pod koniec października 2022 r. śledztwa u niemieckiego dostawcy sieci, jak i sceny udokumentowane na fermach w Polsce. Jak przekonują aktywiści, problemy są te same niezależnie od kraju, ponieważ wynikają z pełnego wad systemu hodowli. Aktywiści oraz organizacje apelują do sieci Lidl o poprawę warunków na fermach.

 

Sytuację na fermach dostawcy Lidla w Hiszpanii (Sada), udokumentowała organizacja pozarządowa Equalia – na podstawie zebranych materiałów jej przedstawiciele złożyli zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa znęcania się nad zwierzętami oraz stwarzania zagrożenia dla zdrowia publicznego.

Na opublikowanym materiale wideo widać m.in. pracowników uśmiercających słabsze kurczaki poprzez uderzanie nimi o brzeg plastikowego kubła, do którego zwierzęta są następnie wrzucane – czasem martwe, a czasem tylko ranne. Pracownik wynosi je następnie na zewnątrz, aby nakarmić nimi psa – jak tłumaczy, robi to “dwa lub trzy razy dziennie”. Zwierzęta są też bite i kopane przez osoby zatrudnione na fermie.

Podobne sceny zarejestrowano w u niemieckiego dostawcy Lidla – tam także pracownicy bili i kopali kurczaki, jak również uśmiercali je, uderzając ich głowami o ścianki wiader. Analogiczne praktyki na fermach drobiu udokumentowane zostały ponadto w Polsce – na nagraniach ze śledztwa Stowarzyszenia Otwarte Klatki z 2018 r., realizowanego ukrytą kamerą przez osobę zatrudnioną na fermie, widać moment “szkolenia”: pracownik szkolący podnosi jedno z kurcząt, pokazuje, jak trzyma je za nogi, a następnie uderza nim o krawędź stołu, instruując: „Tak masz robić”. 

Wszystko wskazuje na to, że koszmarne warunki hodowli kurczaków oraz przemoc, której dopuszczają się pracownicy ferm w stosunku do zwierząt, nie są odosobnionymi przypadkami. Mamy do czynienia z kolejnym skandalem w sieci Lidl. Nagrania wideo i zdjęcia, które zostały zarejestrowane na jednej z ferm dostawców tej sieci na terenie Hiszpanii, pokazują podobne praktyki, naruszenia i zaniedbania, które mogłibyśmy zobaczyć na nagraniach z niemieckich fermmówi Karolina Kunda-Kuwieckij, koordynatorka kampanii w Fundacji Alberta Schweitzera

Hodowle, w których Lidl zaopatruje się w kurczaki do swoich europejskich sklepów, muszą zapewniać odpowiednie standardy nie tylko w zakresie bezpieczeństwa żywności, ale także dobrostanu zwierząt i zrównoważonego rozwoju. Wraz z innymi organizacjami kontynuujemy kampanię skierowaną do sieci Lidl, aby nakłonić jej zarząd do zakończenia tego niepotrzebnego cierpienia zwierząt w łańcuchach dostaw na terenie całej Europy. Już 150 tysięcy osób podpisało się pod petycją skierowaną do Lidla w tej sprawie – ta liczba stanowi zdecydowany sprzeciw konsumentów wobec warunków panującymi na fermach Lidla, dodaje koordynatorka.

Zdeformowane, niezdolne do samodzielnego podniesienia się ziemi kurczaki są widoczne na wszystkich śledztwach, podobnie jak zwłoki znajdujące się na terenie fermy w otoczeniu żywych zwierząt. Aby rozwiązać najpoważniejsze problemy w hodowli brojlerów, organizacje prozwierzęce w całej Europie, w tym Fundacja Alberta Schweitzera oraz Stowarzyszenie Otwarte Klatki w Polsce, wzywają sieć Lidl do podpisania porozumienia European Chicken Commitment. Zakłada ono m.in. rezygnację z ras szybko rosnących i zmniejszenie zagęszczenia na fermach. Według badania z września 2022 r. 91,9% Polek i Polaków uważa, że firmy powinny podpisywać European Chicken Commitment, z kolei 74,1% uznałoby widoczne na mięsie ślady chorób (w tym m.in. choroby białych włókien) za czynnik zniechęcający do zakupu.

Petycję dotyczącą zobowiązania się przez sieć Lidl do poprawy warunków hodowli kurczaków można podpisać na stronie Fundacji:

https://www.schweitzer.pl/podpisz-petycje-do-sieci-lidl

Podziel się

Back to top